Roermond

Seniorvriendelijke en onderhoudsarme tuin

Onder grote belangstelling heeft Hub Driessen op 12 november een boeiende lezing gegeven over de seniorvriendelijke en onderhoudsarme tuin. Een lezing  voor senioren en iedereen die nog geen 50 is, maar wel graag een onderhoudsarme tuin wil. Tegenwoordig wordt men met 50 jaar tot de senioren gerekend.  Hoewel we met 50 nog lang niet oud zijn, kunnen we die naam ook opvatten als een compliment. Want in sommige oosterse culturen wordt met senior ook "De wijze" bedoeld. Hoe dan ook: als senior kan het toch wel eens nuttig zijn om te kijken naar de toekomst. Dan komen er vragen zoals: Wil ik blijven wonen waar ik nu woon?;  Wil ik iets anders gaan doen?;  Hoe zit het met mijn tuin als ik 80 jaar ben en slecht ter been?  Of gaan we op een appartement met balkon wonen?

Voor de pauze heeft Hub het aspect behandeld: "Hoe richt ik mijn tuin nú in om er in de toekomst nog lang plezier van te hebben?" Omdat tegenwoordig veel kleine tuinen helemaal vol worden bestraat en als terras worden ingericht, werd ook op deze trend ingegaan. Ook werd aandacht besteed aan het probleem voor de zeer nabije toekomst: Regenwater opslaan in eigen tuin. Ook het 'groene' balkon werd niet vergeten. Omdat planten de passie van Hub Driessen zijn, is hij na de pauze uitgebreid ingegaan op het beplanten van een kleine tuin met planten die weinig onderhoud vragen, terrasbakken en -potten en beplanting op het balkon. Aan de hand van een plantenlijst kwamen heel wat interessante planten voorbij die weinig onderhoud vragen.

Samengevat was dit een lezing voor mensen die nú al rekening willen houden met de toekomst om zodoende op hoge leeftijd nog te kunnen genieten van tuin, bloemen en planten. Met hartelijk dank aan Hub Driessen.