Roermond

Lezing/workshop over etherische oliën

Op 16 april heeft Rita van der Heide een lezing/workshop verzorgd over Etherische Oliën. Etherische olie is een geschenk van de natuur. Het zijn extracten van planten die om ons heen groeien. De geur van etherische oliën heeft een impact op de mens. Van oudsher worden geuren al gebruikt in heel veel culturen. Besproken werd wat de etherische oliën zijn, hoe ze historisch gebruikt werden en worden. Ook werd ingegaan op de betekenis voor de mens en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Vervolgens konden de deelnemers een insecten rollertje maken, waarmee je met geuren uit de natuur jezelf kunt beschermen tegen insectenbeten tijdens de zomer. Onderstaande oliën kunnen hiervoor worden gebruikt.

Geranium en Lavendel zijn veel gebruikte oliën om muggen op afstand te houden. In landen als Spanje zie je regelmatig bosjes lavendel of potjes geraniumolie in tuinen en op terrassen. Geraniumolie heeft stofjes waar muggen een hekel aan hebben. Door de bloemige geur zoeken muggen liever een ander plekje op. Geraniumolie heeft citronellol, een natuurlijke muggenverdrijver die ook in citronella voorkomt. Geraniol is een stof wat veel wordt gebruikt voor het weren van insecten.

Citroeneucalyptus is een goede insectenverdrijver. Het wordt veel gebruikt bij het weren van insecten. Het werkt goed omdat het een hoog percentage citronella heeft (net als geranium). De frisse citronella-achtige olie heeft een kleine hoeveelheid PMD (paramentaandiol), een sterke natuurlijke insecticide.

Atlascederhout is een plantensoort uit het geslacht van de pijnboomfamilie. Het heeft een kruidige aromatische geur en doet denken aan antieke cederhouten kisten. De boom wordt nooit aangevreten door insecten en daarom is de olie ook een goede insectenverdrijver. De geur van deze olie heeft een aangename sterke en kalmerende werking voor de mens. Insecten lijken hem daarentegen meer te haten. Het houdt ook vliegen en zoemende insecten weg. Het weert motten. (Druppel een paar druppels op een doekje en leg het in kledingkast).

Citronella is een krachtige insectenafstotende olie. Het is een grassoort afkomstig uit Java. De citroenachtige geur verstoort de zintuigen van insecten. Ze blijven dan liever op afstand.

Pepermunt heeft een erg sterke en indringende geur en is een natuurlijke manier om insecten af te stoten. Pepermunt is te sterk voor een insect waardoor het niets anders meer kan ruiken. Muggen blijven dan op afstand. Gebruik van pepermuntolie als een insectenwerend middel is voor de mens geen straf. De mens houdt van de frisse geur en geniet er juist van. Het geeft een lekkere, muntachtige en frisse geur. Andere  voordelen van pepermuntolie zijn ondermeer: verlichting van verkoudheid en hoesten, bij buikpijn (maag/darmen), hoofdpijn en pijnlijke spieren. Het verbetert ook de mentale alertheid.

Lavendel is bekend om zijn positieve effecten in termen van ontspanning en slaap. Wat veel mensen niet weten is dat het ook een effectieve etherische olie is voor insectenbeten en muggenbeten. De uitgesproken lavendelgeur kan ook worden gebruikt als alternatief voor mottenballen om motten en andere insecten weg te houden. Lavendelolie is effectief bij huidirritaties. Als je gestoken bent helpt lavendel de pijn te verzachten en de huid te herstellen. Van alle etherische oliën wordt lavendel beschouwd als de meest veelzijdige olie omdat hij bij veel ‘problemen’ te gebruiken is.

Kruidnagelolie houdt wespen en bijen op afstand. Een krachtig middel voor het bestrijden van insecten is een combinatie van kruidnagelolie met geraniumolie en citroengras. Aan deze geuren hebben insecten een enorme hekel.

Lemen Grass (Citroengas). De effectiviteit van citroengras als mug afstotend middel is de laatste tijd het onderwerp van  veel studies. Dat komt omdat het citroengras sterk geassocieerd is met Cymbopogon nardus  (citroenella) waarvan het citronella muggenwerend middel is afgeleid. Lemon Grassolie bevat insecticide eigenschappen die muggen en andere insecten afstoten.

Kattenkruid dankt zijn naam aan het feit dat katten er gek op zijn. Het bevat de stof nepetalacton en dat beschermt de plant tegen insecten. De geur van kattenkruid lijkt op een mix van munt, basilicum en wat citroen. Nepetalacton heeft een sterke geur waar veel insecten, vooral muggen van nature niet houden. Het is een sterke verdrijver van verschillende soorten muggen. Uit onderzoek blijkt dat kattenkruid 10x sterker is dan de bekende chemische verjager van muggen Deet. Naast muggen zou het ook muskieten en kakkerlakken verdrijven. Kattenkruid (Nepeta) in de tuin kan ratten en aardvlooien verdrijven.