Op 8 november gaf Gerard Dings uit Haelen een lezing over paddenstoelen. Gerard is IVN natuurgids en lid van de NMV (Nederlandse Mycologische Vereniging) en de PSL (Paddenstoelen Studiegroep Limburg).
In zijn lezing werd vooral aandacht besteed aan de (bijvoorbeeld in paddenstoelen boeken) veel gebruikte indeling van paddenstoelen naar VORM: paddenstoelen met steel en hoed (met aan de onderzijde plaatjes, buisjes of stekels), de houtzwammen (meestal ongesteeld en met aan de onderzijde vooral gaatjes) en de overige vormen: bekerzwammen, buikzwammen, morieljes, kluifjeszwammen, aardtongen, koraal- en knotszwammen. Gerard kon bij elke foto van paddenstoelen en zwammen de juiste naam aangeven en ook de vindplaats. Er waren zeer zeldzame exemplaren bij die hij in de loop van de jaren op foto heeft weten vast te leggen.
Ook schonk hij aandacht aan de FUNCTIE van paddenstoelen: saprofyten, parasieten en symbionten (mycorrhiza-vormende paddenstoelen). Ook werden voorbeelden gegeven van eetbare, giftige en hallucinogene paddenstoelen.
Al met al een boeiende avond die zeker nog een vervolg moet krijgen omdat Gerard lang niet alles kon vertellen wat hij eigenlijk wilde.
De Oranje sparrenhoutzwam komt geregeld voor in Noord-oost Europa. In Nederland werd hij voor het eerst aangetroffen in 2019 in Drente en enkele maanden later in Zuid Limburg (Epen). Hij groeit vooral op afgestorven Sparren (m.n. Fijnspar en Zilverspar), vaak op Sparren waarop eerder de Roodgerande houtzwam werd aangetroffen. Omdat Sparren de laatste jaren massaal het loodje leggen (droge zomers en Letterzetter) is uitbreiding in Nederland te verwachten. In 2020 ging ik er vergeefs naar op zoek (vond toen wel heel veel Roodgerande houtzwammen), maar in 2021 had ik wel succes en trof ik deze opvallende paddenstoel aan in de Deurnese Peel op een omgevallen Fijnspar.