Roermond

Lezing over paddenstoelen

Op 8 november zal Gerard Dings uit Haelen een lezing verzorgen over paddenstoelen. Gerard is IVN natuurgids en lid van de NMV (Nederlandse Mycologische Vereniging) en de PSL (Paddenstoelen Studiegroep Limburg).

In het eerste deel van de lezing wordt vooral aandacht besteed aan de (bijvoorbeeld in paddenstoelen boeken) veel gebruikte indeling van paddenstoelen naar VORM: paddenstoelen met steel en hoed (met aan de onderzijde plaatjes, buisjes of stekels), de houtzwammen (meestal ongesteeld en met aan de onderzijde vooral gaatjes) en de overige vormen: bekerzwammen, buikzwammen, morieljes, kluifjeszwammen, aardtongen, koraal- en knotszwammen.

Na de pauze wordt gekeken naar de FUNCTIE van paddenstoelen: saprofyten, parasieten en symbionten (mycorrhiza-vormende paddenstoelen). Ook worden voorbeelden gegeven van eetbare, giftige en hallucinogene paddenstoelen. Aan het eind een luchtige afsluiting door een link te leggen met de sprookjes- en elfenwereld.
 

Datum:dinsdag 8 november 2022
Aanvang:19.30 uur
Entree:gratis
Aanmelden: via e-mail info(at)roermond.groei.nl
Locatie:De Aaj Bieb, Markt 70, 6074 BB Melick

De Oranje sparrenhoutzwam komt geregeld voor in Noord-oost Europa. In Nederland werd hij voor het eerst aangetroffen in 2019 in Drente en enkele maanden later in Zuid Limburg (Epen). Hij groeit vooral op afgestorven Sparren (m.n. Fijnspar en Zilverspar), vaak op Sparren waarop eerder de Roodgerande houtzwam werd aangetroffen. Omdat Sparren de laatste jaren massaal het loodje leggen (droge zomers en Letterzetter) is uitbreiding in Nederland te verwachten. In 2020 ging ik er vergeefs naar op zoek (vond toen wel heel veel Roodgerande houtzwammen), maar in 2021 had ik wel succes en trof ik deze opvallende paddenstoel aan in de Deurnese Peel op een omgevallen Fijnspar.