Roermond

Open Tuinendag zondag 18 juni 2023

Op zondag 18 juni heeft een aantal tuineigenaren - onder grote belangstelling van onze leden en belangstellenden - hun tuin open gesteld voor een bezoek. Dit was een mooie gelegenheid om eens bij iemand anders over de schutting te mogen kijken om ideeën op te doen of gewoon om te genieten van andermans tuinen en hun gastvrijheid.

Het was een prachtige dag en de volgende tuinen werden bezocht.

  • Tuin van Giel Bongers en Mieke Hendriks, Reppelstraat 25, Roggel
  • Tuin van Norbert en Wil Keijsers, Statenlaan 19, Horn
  • Tuin van Cobie en Paul Berghuis, Statenlaan 11, Horn
  • Rita's Cottage Garden, Napoleonsweg 130, Neer

Tuin van Giel Bongers en Mieke Hendriks
Reppelstraat 25, Roggel

De tuin van Giel Bongers en Mieke Hendriks in Roggel is ongeveer 1000 meter groot en nog volop in opbouw. Ze kwamen in 2021 na ruim 40 jaar terug naar hun geboortedorp. Als eerste werd de verwilderde tuin leeggehaald om hem daarna helemaal opnieuw in te kunnen richten. Er kwam een grote kas om de vaste planten zelf op te kunnen kweken. De twee vrachtwagens vol planten en struiken die ze meenamen uit hun vorige tuin gingen maart 2022 de grond in.

Tuin Norbert en Wil Keijsers
Statenlaan 19, Horn

Op de hoek van de Statenlaan ligt deze tuin rondom het woonhuis, omzoomd door een beukenhaag. De tuin is ingedeeld in plantvakken met ertussen looppaden van natuursteen. Dit om structuur te krijgen in het geheel en het onderhoud te vergemakkelijken. De vakken zijn beplant met vaste planten , rekening houdend met de stand van de zon en de seizoenen. Aan de zijkant van het huis is er plaats voor een kweekkas , kruidentuintje en groenten te midden van jonge fruitboompjes. Achter het woonhuis liggen diverse terrassen en zitjes. Oorspronkelijk is het ontwerp van Martien Borrenbergs met in de loop der jaren door onszelf gemaakte aanpassingen. De planten en materialen zijn eigen keuze.
 

Tuin Cobie en Paul Berghuis
Statenlaan 11, Horn

2 TUINEN 1 HUIS. Zonder kennis begonnen. Eerst goed gekeken. De voortuin is ontworpen bij de architectuur van het huis. Lijnen volgen en benadrukken door ritmische beplanting. Het is een mengeling van planten die niet veel water nodig hebben en van vormen die onderscheidend zijn. De kleuren zijn rustig gehouden. Een van de doelen van de verandering was, minder werk, maar dat is niet uitgekomen. De achtertuin is totaal anders en geworden zoals ik me had voorgesteld. Altijd bloemen, kleuren, altijd verwondering en verbazing. Ik heb goed gekeken naar afwisseling in blad- en bloemvormen. Ook naar de hoogteverschillen. Paul maakte beelden en Cobie plaatste die op de juiste plekken. De tuin heeft zichtlijnen, wandelpaadjes. Je kunt via de paden door de borders lopen. Als kers op de taart een glas witte wijn op het terras dat overloopt in een steeds wisselend boeket van bloemen.

Rita’s Cottage garden 
Napoleonsweg 130 in Neer.

Een rondwandeling door deze mooie kleurrijke tuin (ca. 3000 m2) biedt in alle seizoenen een zeer afwisselende ervaring. Onderweg op de talrijke kronkelende paadjes komt u onder andere het volgende tegen: grote oude bomen, siergrassen, (romantische) hoekjes, een groentetuin, een kruidentuin, een Engelse tuinkas, een verzameling bamboe, eucalyptussen en een schitterende oude Cornus Kousa. Hier zijn meerdere zitplekken en rustpunten waar je verschillende perspectieven hebt op de tuin. Er zijn diverse borders met fraaie kleurencombinaties waar in de zomer veel insecten en vlinders op af komen.