Roermond

Plantenruilbeurs zaterdag 13 april

Op zaterdag 13 april wordt de plantenruilbeurs gehouden tussen 10.00 en 12.00 uur. We zijn van harte welkom bij Francoise Neelen, Heinsbergerweg 106 6045CN Roermond. U kunt van alles te ruil aanbieden, tuin-en kamerplanten, bollen, knollen, zaden en heesters. Let op: alleen planten, dus geen oude bloempotten, vazen, schalen e.d.

S.v.p. de planten goed verpakken en zo mogelijk voorzien van een naamplaatje. Alleen ruilen en weggeven is toegestaan, dus niet verkopen. Veel ruilplezier.

Lezing over etherische oliën dinsdag 16 april

Maak je eigen insectenrollertje met etherische olie.

In deze lezing/workshop door Rita van der Heide maak je kennis met Etherische Olie. Etherische olie is een geschenk van de natuur. Het zijn extracten van planten, die om ons heen groeien. De geur van etherische oliën heeft een impact op de mens. Van oudsher worden geuren al gebruikt in heel veel culturen. Besproken wordt wat de etherische oliën zijn, hoe ze historisch gebruikt werden en worden. Ook wordt ingegaan op de betekenis voor de mens en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Vervolgens maken we na de pauze een insecten rollertje, waarmee je met geuren uit de natuur jezelf kunt beschermen tegen insectenbeten tijdens de zomer. De kosten van het maken van een insecten rollertje zijn € 2,50.

Laatste bloemschikles woensdag 17 april

Volgende week woensdag 17 april zal de laatste bloemschikles van dit seizoen plaatsvinden in de Aaj Bieb.

Wij wensen alle deelnemers veel plezier en graag tot een volgend seizoen.  

Natuurlijk genieten op Kasteel Aerwinkel zondag 21 april

Op zondag 21 april wordt bij Aerwinkel het evenement “Natuurlijk Genieten” georganiseerd. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Kasteel Aerwinkel.

Ook dit jaar willen wij als Groei&Bloei hieraan meedoen en gaan wij die dag kleine bloemwerkjes maken. Dat kunnen corsages zijn of kleine boeketjes, toefjes en bloemstukjes met natuurlijke materialen (takken e.d.). Deze creaties worden tijdens het evenement te koop aangeboden. Daarnaast hebben wij een week van te voren de plantenruilbeurs (13 april) gehad en de planten die dan over zijn (niet te groot) willen we dan ook tegen een mooi prijsje verkopen. 

Wij doen een oproep aan de leden en onze bloemschiksters om als vrijwilliger mee te helpen om van deze activiteit een succes te maken. Heb je interesse om mee te helpen graag opgeven bij Mariëtte Thomassen (thomasbert(at)hetnet.nl) of Els Wolfs (info(at)roermond.groei.nl).

 

Lezing vergeten groenten op 7 mei

Vergeten groenten: zo noemen we oude groentesoorten die jarenlang niet op ons menu stonden omdat ze uit beeld waren geraakt, ‘vergeten’ waren. Denk bijvoorbeeld aan pastinaak, aardperen, schorseneren, rammenas, postelein of snijbiet. Tegenwoordig zijn veel van deze groenten weer verkrijgbaar en staan ze weer volop in de belangstelling.

Vaak kennen mensen groente en fruit alleen van de supermarkt, waar het aanbod voornamelijk is gericht op snelgroeiende en voordelige soorten. De Stichting Vergeten Groenten vertelt de mensen graag het verhaal over de achtergrond en over het gebruik van de oogst in de loop der tijd van de grote hoeveelheid soorten groenten en fruit, vaak met verrassende en aparte smaken. 

Op dinsdag 7 mei zal door medewerkers van de Stichting Vergeten Groeneten een lezing worden gehouden over de geschiedenis van (vergeten) groenten en fruit met foto’s van de vele rassen die door de stichting in hun showtuin wordt verbouwd en die te bezoeken is van eind juni t/m eind oktober.

Op deze avond nemen ze wat groenten mee uit de Hof en kunnen we proeven van de verschillende soorten. Tevens kunt u proeven van de huisgemaakte jams.

Aanvang 19.30 uur in het Aad Raodhoes

 

Gezamenlijke busreis naar het plantenfestijn in Appeltern op 9 juni 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vindt in het Appeltern Adventure Park het tweede Appeltern Plantenfestijn plaats. Bij voldoende belangstelling gaan we zondag 9 juni met de bus naar dit Plantenfestijn samen met de andere afdelingen van Rayon Limburg.

Het hele jaar door is er in De Tuinen van Appeltern Adventure Park volop aandacht voor het ontwerp en de inrichting van tuinen. De meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen spelen daarbij een grote rol. Maar omdat de plantenwereld van Appeltern in feite groter is dan de tuinenwereld, organiseert Appeltern het Appeltern Plantenfestijn. De planten van Appeltern en de planten van diverse gespecialiseerde en bevriende kwekers staan twee dagen lang extra in de schijnwerpers!

De kosten voor de busreis bedragen € 22,50  per lid en € 25,00 voor niet leden. Aanmelden kan tot 10 mei 2024 maar liever zo spoedig mogelijk.

Voor meer informatie kijk op onze website www.roermond.groei.nl.