Roermond

Najaarswandeling door het Meinweggebied

Een prachtige omgeving met zeer wisselende landschappen en unieke flora en fauna in een oase van rust. De Meinweg is een schitterend stukje natuur van ongeveer 1800 hectare groot. Het ligt in de meest oostelijke hoek van Midden-Limburg en is aan drie kanten omsloten door Duitsland. Door eeuwenoud gebruik van deze gronden kent De Meinweg een lange geschiedenis. De naam ‘Meinweg’ is ontstaan uit het Keltische woord ‘gemeyne’, wat ‘gemeenschappelijk’ of ‘samen’ betekent. Het waren de "gemeinde weide" van de veertien dorpen die het gebied bestuurden en gebruikten.

Bij de brand die ontstond op in 2020 gingen zo'n driehonderd voetbalvelden aan natuur verloren. Het duurde dagenlang voordat het vuur onder controle was en omdat de situatie zo gevaarlijk was, werden de ruim vierduizend inwoners van Herkenbosch geëvacueerd. Twee dagen lang moesten zij noodgedwongen elders doorbrengen.

Onder leiding van Ton Lenders, coördinator Natuuronderzoek Nationaalspark de Meinweg, hebben we een mooie wandeling gemaakt door het in 2020 verbrande deel van de Meinweg. De start was bij Café Restaurant Rijstal Venhof te Herkenbosch. Tijdens de wandeling vertelde Ton allerlei wetenswaardigheden en de gevolgen van de brand voor dit natuurgebied. Na afloop konden we nog gezellig napraten onder het genot van een kop soep en broodjes. 

Voor foto's van deze wandeling klik hier.