Roermond

Lezing over tuinderij 'Het Groene Boord'

Wilma Hurkens uit Montfort heeft vanaf 2023 een zelfoogst tuinderij genaamd Het Groene Boord. In het buitengebied van Sint Odiliënberg ligt dit mooie stuk grond waar zij met veel plezier werkt. Daar is o.a. een groententuin waar je zelf wekelijks je groenten kunt komen oogsten. Wilma zorgt ervoor dat alles groeit zoals het hoort en zelf hoef je het alleen maar te komen oogsten.

De tuin werkt volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je oogstaandeelhouder (lid) kunt worden van haar tuin. Je betaalt een bedrag per jaar, en wordt dan eigenaar van een deel van de oogst. Tuinder en oogstaandeelhouders delen dus het risico: is er meer te oogsten, dan krijg je meer, maar is er minder te oogsten (bijvoorbeeld door enorme droogte, hoge temperaturen, of een massale toestroom aan slakken), dan kan je wat minder van ’t land halen. Met je bijdrage wordt plantgoed, zaden, compost en materialen gekocht en er is uiteraard geld nodig voor het werk in de tuin. Zo is Wilma zeker van een inkomen, en jij van verse groenten.

Wat Wilma allemaal aan groenten en kruiden te bieden heeft heeft ze ons vertelt tijdens de lezing. Daar hoorden wij ook waarom het interessant is om mee te doen met dit concept, hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden. Naast de groenten- en kruidentuin is zij enkele jaren geleden gestart met de eerste aanplant voor een voedselbos. Wilma vertelde ons met trots wat het belang is van zo’n bos.

Verder liet zij ons foto's zien hoe je bij het Groene Boord ook vogels of wild kunt spotten en fotograferen. In een bosperceel van 6000 m2 is een speciale plek ingericht die je kunt huren en druk bezocht wordt door veel soorten vogels, reeën en andere dieren. Ben je benieuwd naar de activiteiten van Wilma, kijk dan op de website: www.hetgroeneboord.nl.

Bij de verloting verraste Wilma ons met twee mooie prijzen.