Roermond

Lezing: Hoe hou je een groene oase groen

Fré Jacobs uit Baarlo nam ons mee in zijn verhaal over het ontstaan en onderhoud van zijn bijzondere tuin.

Centraal in deze tuin, van 5000 vierkante meter, ligt een grote vijver met allerlei beekloopjes die uit monden in de vijver. De natuurlijke aanleg, het eigentijdse karakter, het gebruik van kleur en de rijke variatie in beplanting, geven je het gevoel dat je even weg bent van deze wereld en aangekomen bent in een paradijs. Helaas moest deze vijver een aantal jaren geleden helaas afgebroken worden vanwege de aanwezigheid van een brulkikker. Daarna heeft Fré de vijver een jaar moeten laten liggenb voordat hij weer opnieuw begon aan dit nieuwe project van 45 meter lang en 20 meter breed.

Door de natuurlijke aanleg van de vijver komen er veel padden, kikkers en salamanders in de tuin voor. Ook worden er vele bijzondere vogels door het water aangetrokken. Zo zijn regelmatig de groene en bonte specht, de boomklever en vele mezen, vinken en andere zangvogels te gast in de tuin. Een bijzondere en graag geziene gast is de ijsvogel. Zittend op een van de overhangende takken van de bomen bij de vijver pikt hij regelmatig een visje mee uit de vijver, zo zorgt hij ervoor dat het visbestand niet te groot wordt.

Via allerlei paadjes en zitplekken kan men de tuin ontdekken. Er zijn steeds nieuwe verrassende combinaties te ontdekken van bijzondere bomen, coniferen, heesters en vaste planten. Zo is er een hoek met hosta’s en varens, een moerasgebiedje waar wilde orchideeën zich kunnen ontwikkelen, maar ook een grote rotstuin. In deze rotstuin is maar liefst 150 ton stenen in verwerkt. De rotstuin kent hoogte verschillen van wel twee meter, er lopen beekloopjes door, die overgaan in kleine maar bijzondere watervallen. De storm van 2018 zorgde ervoor dat heel veel bomen omwaaiden en dus moesten worden gerooid. Een uitdaging voor Fré om van dit stuk weer iets heel anders te creëren.

Al met al waren de aanwezigen verrast door zijn enthousiasme en creativiteit in deze bijzondere tuin.