Roermond

Wandeling met een IVN-gids door natuurgebied De Doort in Echt

De Doort is een natuurgebied ten zuiden van Echt. Het gebied meet 148 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het gebied is voornameijk gelegen tussen Middelsgraaf en de Nieuwe Graaf, die hier samen komt en uitmondt in de Geleenbeek. De Doort ligt op de overgang van het lage naar het middenterras van de Maas.

Het is een afwisselend gebied met loofbos, weilanden en akkers. Het gebied is verder rijk aan plassen die ontstaan zijn ten gevolge van de kleiwinning door de Echter dakpannenfabriek “De Valk”. Hierdoor komen er allerlei water- en bosvogels voor. De Doort heeft een van de grootste boomkikkerpopulaties in Nederland. Het was zeer de vraag of we de boomkikker konden zien of niet.

Op zaterdag 7 oktober hebben we onder leiding van een IVN -gidsen Marly en Harrie een mooie wandeling gemaakt door dit afwisselende natuurgebied. Het ene gedeelte was erg moerasachtig waar dood hout kon blijven liggen. Dat was dan af en toe kruip door, sluip door voor de deelnemers. De mooie verschilende zwammen, paddestoelen en waterpartijen maken dit gedeelte tot een prachtig wandelgebied. Aan de andere kant van de doorgaande weg zagen we een heel ander soort bos. Dirt is heel erg oud want de bosanemoon groeit elk jaar maar een klein beetje en in het voorjaar zou je kunnen zien hoe groot het gebied nu is waar die mooie plant voorkomt. De vele stinzenplanten die er dus in het voorjaar groeien en bloeien hebben we niet kunnen zien. Dat is wel een reden om een andere keer in het voorjaar terug te komen. Vanwege het mooie zonnetje wat ons verwarmde hebben we ook enkele kleine boomkikkers kunnen zien die zich zaten op te warmen om de bramenbladeren. Heel bijzonder om zo'n klein gifgroen beestje in het echt te kunnen zien. De wandeling hebben we in Dieteren afgesloten met koffie en vlaai.