Roermond

Wandeling Elmpter Swalmbruch

Op zondag 26 mei hebben we wandeling georganiseerd naar het voormalig Brits munitiedepot in Bruggen (Dld), in de volksmond ook wel het “Lager” genoemd. Na de koffie met heerlijke vlaai in Café De Grens gingen we onder leiding van een gids van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal aan de wandel.

Het “Lager” heeft een oppervlakte van ongeveer 12 vierkante kilometer en is omgeven door een drie meter hoog en 19 km. lang veiligheidshekwerk van ijzergaas, dat kort voor sluiting van het depot werd vernieuwd. Op een aantal plaatsen zijn hierin doorgangen gemaakt voor fietsers en voetgangers, zoals bij de Witte Steen in Reuver, bij de Kahlberg (aan de Prinsendijk, halverwege Reuver en Swalmen) en aan de verbindingsweg tussen Swalmen en Brüggen. 

De opslagplaats is ongeveer 50 jaar in gebruik geweest van circa 1948 tot september 1996. Er lag gemiddeld rond de 50.000 ton aan munitie die bedoeld was voor het Britse Rijnleger in Duitsland. Het arsenaal omvatte het volledige assortiment van munitie, van de pistoolkogel tot het artillerieprojectiel van het grootste kaliber, van de trapmijn tot de vliegtuigbom. Het vervoer hiervan gebeurde per trein en per vrachtauto Een uit 45 wagons bestaande munitietrein kon binnen twee uur worden volgeladen. De laadperrons waren in de herfst van 1990 dag en nacht in gebruik, toen het Britse invasieleger in de eerste Golfoorlog vanuit Bracht compleet van munitie werd voorzien.

Kortom, het was een prachtig wandeling door het bijzondere landschap en ook de weergoden waren ons weer goedgezind.