Roermond

OpenTuinenDag 2019

Ter afsluiting van de Nationale Tuinweek hebben een vijftal tuineigenaren op zondag 16 juni 2019 hun tuin open gesteld voor leden van Groei&Bloei en andere belangstellenden. Het was een goede gelegenheid om andere tuinbezitters te ontmoeten en van elkaars tips en trucs te leren en de opkomst in de tuinen was dan ook groot. 
Het bestuur dankt alle tuineigenaren van harte voor hun gastvrijheid. Hieronder een overzicht van alle tuinen.

M. Schreurs, Oude Trambaan 12, 6093 CE Heythuysen
Dit is een oudere tuin in 1952 aangelegd van 1800 m2, met een aantal oude bomen in een groot grasveld. Het geheel is omzoomd met borders , omheind met een taxushaag. Er zijn ook veel rododendrons in de voortuin. In de tuin een duivenhok met witte duiven. Diverse rozenbogen met roze rozen vallen op in de tuin.

Boomkwekerij W. Linssen, Rhijdtstraat 11, 6095 BJ Baexem
Deze tuin is in de loop der jaren veranderd van de oorspronkelijke bloementuin tot een specialistentuin met groenblijvende schub/naaldachtige planten die bijna altijd kegels dragen. Dit alles vermengd met bloemen en struiken maakt het een bezoek meer dan waard. Op bijna 2 ha heeft Wiel Linssen vanaf 1974 zijn passie uitgeleefd. Samen met Jan Bos heeft hij een gespecialiseerde boomkwekerij gehad in coniferen en rhododendrons. De producten gingen naar de groothandel en kwekerijen. Een groot sortiment is geïntroduceerd tot in de Verenigde Staten aan toe.

Boomkwekerij Meuter, Geusert 7a, 6093 NR Heythuysen
Kwekerij Meuter is in 1985 opgericht door de huidige eigenaren Clara en Leon Meuter. De kwekerij heeft inmiddels een omvang van ca. 5 ha waarvan 3.5 ha teelt in de volle grond en 1.5 ha containerteelt deels in kassen en deels buiten. Door de jaren heen is het bedrijf gespecialiseerd in een groot sortiment coniferen welke hoofdzakelijk op eigen kwekerij worden vermeerderd. Het bedrijf heeft ca. 1 ha moederplanten die als een park rondom de vollegrondspercelen zijn aangeplant. Er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe aansprekende soorten welke nog niet ruim voorhanden zijn op de markt. De meeste soorten zijn geselecteerd op langzame groei of zeer slanke groeiwijze waardoor ze ook uitstekend geschikt zijn voor de kleinere tuin. Ook verbetering in gezondheid is een selectiecriterium. Een grote diversiteit aan kleur en naaldvormen zowel als groeiwijze zorgen voor een oogverblindend schouwspel. Een bezoek aan de kwekerij is zeker de moeite waard. 

Landgoed Nederhoven, kasteeltje Beegden, Nieuwstraat 65, 6099 AA Beegden
Het landgoed meet 9 Ha, het Huis dateert van 1614 . Een lindenlaan leidt naar het Huis. In de Kern Nederhoven zijn lanen en ± 1½ ha bos beplant met ongeveer 200 jaar oude lindebomen, eiken en beuken. En een nieuwe aanplant met essen en struiken, roos, sleedoorn, inlandse kers, hazelaar. De Kern is omsloten door eikenbomen en een houtsingel. Bij de gracht en de Sleybeek, die door het landgoed loopt, wonen eenden en soms flitst er een ijsvogeltje voorbij. In het bosje woont een buizerd, de groene en bonte specht, een steenuiltje. Veel vogels nestelen in de tuin bij het Huis, die een paar jaar geleden is gerenoveerd.

Paul en Cobie Berghuis, Statenlaan 11, 6085 AR Horn
Eén tuin met 2 passies. Toen Paul en Cobie 20 jaar geleden besloten in Limburg te gaan wonen met als doel ruimte en een tuin, konden ze niet weten wat dit echt betekende.  Voor oud Amsterdammers was de tuin groot, 1500 m2, maar toen Paul begon met beelden te maken en Cobie lid werd van Groei & Bloei was het hek van de dam. Inmiddels is alles genormaliseerd en is de achtertuin veranderd in een tuin met beelden (steen, brons en kunststof) te midden van bloeiende borders. Achterin ligt een vijver. De tuin trekt veel vlinders, vogels en kleine dieren aan. De tuin heeft verhoogde bor-ders waar altijd iets bloeit, vaste planten, bloeiende struiken en bomen. Het hele jaar zijn er bloemen. De voortuin is dit jaar geheel op de schop gegaan en is veranderd in een strakke moderne grassentuin met borders afgezet met staal. Het is mooi om te zien hoe een tuin de architectuur van een huis tot zijn recht kan laten komen.