Roermond

Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken

Zondag 6 oktober 2019 werd door de werkgroep ZNK Bloemschikken in samenwerking met Groei & Bloei afdeling De Langstraat het ZNK Bloemschikken georganiseerd. Het kampioenschap vond plaats in  Praktijkschool MET-Pro te Waalwijk-Driessen. Afdeling De Langstraat viert dit jaar het 55 jarig bestaan en hebben er een feestelijke dag van gemaakt.

Ons bestuurslid Margot Theunisse nam deel aan deze kampioenschappen en werd 5e in de Ereklasse, een fantastische prestatie (zie foto's). Margot van harte proficiat. Het thema voor het verplichte stuk was 'Logistiek'.

Het hoofdthema was 'De wereld van de Langstraat'. Voor meer informatie lees verder.

Thema: “De wereld van De Langstraat”
De Langstraat, het gebied gelegen tussen Den Bosch en Geertruidenberg. De naam is ontstaan doordat de dorpen in dit gebied vaak uit niet meer dan één straat bestonden, steeds van west naar oost. Bij het toenemen van de bevolking kwamen deze dorpjes steeds dichter bij elkaar te liggen waardoor het leek alsof er sprake was van één lange straat, De Langstraat. Waalwijk, centraal in De Langstraat groeide vooral dankzij de leerindustrie uit tot een centrum van het gebied. Van die leerindustrie is nu weinig meer over, maar de Langstraat heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een logistieke hotspot met bedrijven als Bol.com en DocData. 

Een belangrijke publiekstrekker in De Langstraat is De Efteling. Begin jaren 30 van de vorige eeuw werd door de toenmalige pastoor De Klijn en zijn kapelaan Rietra het idee geopperd om een sportpark aan te leggen voor de voornamelijk arme bevolking van Kaatsheuvel en Loon op Zand. Later kwam daarbij ook een speeltuin en een theehuis en in de jaren 50 een zwembad. In 1952 kwamen de eerste sprookjes in De Efteling en inmiddels is de Efteling uitgegroeid tot een wereldwijd bekende toeristische trekpleister. Er wordt volop aan sport gedaan in De Langstraat. Voetbalclub RKC speelt al jaren in de landelijk competitie. De bekende langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden, woont in Waspik, midden in De Langstraat en is ereburger van de gemeente Waalwijk. Een groots gebeuren is altijd de langeafstandswandeltocht “De 80 van De Langstraat” die sinds 1981 jaarlijks wordt georganiseerd. Ooit begonnen als met een klein aantal deelnemers is “De 80 van De Langstraat” inmiddels uitgegroeid tot jaarlijks terugkerend wandelfeest met ruim 2500 deelnemers uit Nederland en uit heel Europa. 

De natuur in De Langstraat is gevarieerd, met de schrale zandgronden en de stuifzanden van het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen aan de zuidzijde en de rijkere kleigronden bij de Bergse Maas aan de noordzijde. Meer aan de westkant van De Langstraat vind je nog veengronden. Hier werd voorheen turf gestoken en veel straatnamen in de regio getuigen hier nog van. Zo vind je in Kaatsheuvel en Sprang-Capelle en ’s Gravenmoer o.a. de Vaartweg, Rechtvaart, Nieuwevaart en Hogevaart. In vroeger tijd waren dit vaarten, gegraven om eenvoudig de gestoken turf af te kunnen voeren. 

Thema A-klasse
“De wondere wereld van De Langstraat”

Het bekende sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel is een van de grote publiekstrekkers in De Langstraat. Wie heeft er nog nooit vol verwondering gekeken naar De Indische Waterlelies of gegriezeld in het Spookhuis. Meegeleefd met Liesje die belande in de put van Vrouw Holle en werd overladen met goud of heeft gezien hoe Doornroosje voor eeuwig lag te slapen? Kortom laat je inspireren door de wondere wereld van de sprookjes in De Efteling. 

Thema Ere-klasse
“De logistieke wereld van De Langstraat”

Waalwijk heeft zich ontwikkeld tot een logistiek centrum met grote bedrijven als Bol.com en DocData. Vele vrachtwagens rijden elke dag van en naar deze megadepots en daarom zijn er ook grote transportbedrijven actief in de regio. Laat je inspireren door alles wat met logistiek, vervoer en beweging te maken heeft voor je werkstuk. 

Thema Studentenklasse
“De sportieve wereld van De Langstraat”

Er wordt behoorlijk aan sport gedaan in De Langstraat. Denk aan voetbalclub RKB in Waalwijk en aan onze nationaal bekende en beroemde zwemmer Maarten van der Weijden die midden in De Langstraat woont. Al jarenlang staat begin september ook de reuzewandeltocht “De 80 van De Langstraat” op het programma, met duizenden deelnemers die het aandurven om 80 km. te gaan wandelen. Sport is het thema voor jou werkstuk en je kunt je daarbij laten inspireren door deze Langstraatse voorbeelden. 

Thema Semi-prof en prof klasse
“De geologische wereld van De Langstraat”

Rondom De Langstraat vind je een diversiteit aan natuur. Schrale zandgronden aan de zuidkant met de stuifzanden, dennenbossen en heidegebieden van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Meer naar het noorden vind je de vruchtbare kleigronden rondom de Bergse Maas. En in het westelijke deel van De Langstraat vind je nog veel veengronden. In vroegere tijden werd hier turf gestoken en afgevoerd via een heel stelsel van vaarten. Kortom de geologie in De Langstraat is zeer gevarieerd en je kunt daaruit volop inspiratie halen voor je themawerkstuk.