Roermond

Lezing over de flora op Kreta

Martijn Essers heeft op 4 februari 2020 een lezing gehouden over de flora en de rijke geschiedenis van Kreta.

Kreta is het grootste eiland behorende tot Griekenland, met een breedte van oost naar west van ongeveer 254 km, van noord naar zuid ongeveer 54 km, met het smalste gedeelte van 18 km. Het totale oppervlak bedraagt 8729 m2. Het eiland is gelegen in het zuiden van de Aegeische Zee ten zuiden van Griekenland. 5 miljoen jaar geleden afgescheiden van het vaste land heeft zich in de tussenliggende jaren een bijzondere flora ontwikkeld met soorten die alleen hier voor komen (endemisch).

De grote diversiteit aan planten, 2000 soorten, is voor een groot  gedeelte te danken aan een verscheidenheid aan landschapstypes. Van laagland aan de kust tot een groot aantal bergen in het binnenland. Vooral aan de zuidkant is het landschap doorsneden door diepe kloven, o.a.Samariakloof, Kapsakloof etc. met hun typische flora (microklimaat).

Kreta kan bogen op een twintigtal bergtoppen boven de tweeduizend meter. De meest indrukwekkende en hoogste zijn de Lefka Ori in het westen, het Diktigebergte meer naar het oosten. Het klimaat is typisch mediterraan. Onder invloed van de heersende westenwinden valt er in het westen vaak en veel regen, terwijl het oosten hiervan verschoond blijft. Dit heeft uiteraard enorme invloed op de flora van het eiland. Blijft de vegetatie in het westen zelfs in de zomer  mooi groen, het oosten daarin tegen wordt dor en droog. Sneeuw valt in de winter en blijft op de hoger gelegen gedeelten ook in de zomermaanden liggen. Politiek gezien behoort het eiland tot Griekenland.

Kreta bezit ongeveer 2000 verschillende vaatplanten met invloeden van zowel de flora van Griekenland als Turkije. De natuur op Kreta staat vandaag tegenwoordig onder zeer grote druk, enerzijds de wildgroei van kassen voor het kweken van groente en fruit, anderzijds het grote aantal aan geiten en schaapskuddes die vrijelijk rond grazen. Ondanks dit alles blijft er nog van veel moois te genieten.