Wandeling Elmpter Swalmbruch

Op zondag 26 mei maken we onder leiding van een gids van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal een wandeling van 5 a 6 km naar het voormalig Brits munitiedepot in Bruggen (Dld), in de volksmond ook wel het “Lager” genoemd. De excursie duurt circa twee uur. De snelheid wordt bepaald in overleg met de groep zodat men ook kalmpjes aan de tocht kan deelnemen.

Het “Lager” heeft een oppervlakte van ongeveer 12 vierkante kilometer en is omgeven door een drie meter hoog en 19 km. lang veiligheidshekwerk van ijzergaas, dat kort voor sluiting van het depot werd vernieuwd. Op een aantal plaatsen zijn hierin doorgangen gemaakt voor fietsers en voetgangers, zoals bij de Witte Steen in Reuver, bij de Kahlberg (aan de Prinsendijk, halverwege Reuver en Swalmen) en aan de verbindingsweg tussen Swalmen en Brüggen.

De opslagplaats is ongeveer 50 jaar in gebruik geweest van circa 1948 tot september 1996. Er lag gemiddeld rond de 50.000 ton aan munitie die bedoeld was voor het Britse Rijnleger in Duitsland. Het arsenaal omvatte het volledige assortiment van munitie, van de pistoolkogel tot het artillerieprojectiel van het grootste kaliber, van de trapmijn tot de vliegtuigbom. Het vervoer hiervan gebeurde per trein en per vrachtauto Een uit 45 wagons bestaande munitietrein kon binnen twee uur worden volgeladen. De laadperrons waren in de herfst van 1990 dag en nacht in gebruik, toen het Britse invasieleger in de eerste Golfoorlog vanuit Bracht compleet van munitie werd voorzien.

Om 10.00 uur wordt u welkom geheten met koffie en vlaai in Café De Grens, Keulseweg 202 in Reuver. De kosten bedragen € 8,50 p.p. voor leden (gezinsleden zijn ook leden) en € 12,50 voor niet-leden.

U kunt zich aanmelden door overschrijving van € 8,50 / 12,50 p.p. (inclusief gids en koffie/vlaai) op rekening NL65 RABO 01441 03249 t.n.v. KMTP afd. Roermond onder vermelding van ‘wandeling Elmpt’ en uw lidnummer.

Inschrijving uiterlijk vóór 16 mei, maar liefst zo spoedig mogelijk. Deelname geschiedt op volgorde van binnenkomst van de betaling.

Datum:zondag 26 mei
Kosten:€ 8,50 voor leden / 12,50 p.p. voor niet leden inclusief gids en koffie/vlaai
Startpunt:  Café de Grens, Keulseweg 202, 5953 HP Reuver