Activiteiten & Actueel

Lezing over orchideeën

Op dinsdag 18 september 2018 heeft Herman ter Borch een lezing gehouden over orchideeën.

Herman ter Borch is gespecialiseerd in botanische orchideeën. In 1973 kocht hij een plantje ‘een orchidee’ voor op de vensterbank, maar wist hierover nog niets.  Maar het smaakte naar meer en het begin was gemaakt van een uit de hand gelopen hobby.

Sinds die tijd heeft hij een orchideeënhobby, eerst op de vensterbank, hierna in een kasje en nog later in een grotere kas. In de loop der jaren is de verzameling uitgegroeid van één plantje tot enkele duizenden. Collecties werden verzameld van diverse geslachten. Als eerste Phalaenopsis, hierna Dracula erbij en vervolgens na bijna 40 jaar Phalaenopsis, Dendrobiums van New Guinea.

Het vermeerderen van orchideeën kan door middel van zaad, meristeem cultuur en delen van planten, voor elk wat wils, maar pas nadat je weet wat orchideeën zijn en hoe je ze moet verzorgen. Als beginner ga je aan de slag met hybriden, die koop je tegenwoordig bijna op elke hoek van de straat helaas. Een vensterbank vol en je wilt meer, dus ga je je er aan wagen om eens een natuursoort aan te schaffen en proberen te kweken. Dat blijkt vaak veel eenvoudiger als zo’n hybride van AH.

Maar ook in de tuin kunnen orchideeën groeien. Deze zijn winterhard en ook deze kun je voortaan overal kopen in de betere tuincentra. De voorkeur van Herman ter Borch is echter de kas, hoe moeilijker de plant des te groter de uitdaging.

Kortom een boeiende lezing met veel informatie over het ‘houden van’ orchideeën.