2-daagse busreis Dedemsvaart - Groningen 's-Heerenberg

De laatste jaren is voor de langere tuinreizen onvoldoende belangstelling. Vrijdag 7 en zaterdag 8 september organiseren we daarom een 2-daagse busreis naar het noorden van ons land. De eerste dag bezoeken we de Tuinen Mien Ruys en maken een stadswandeling door Groningen. De tweede dag gaan we naar Hortus Botanicus in Haren en op de terugweg brengen we nog een bezoek aan Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg.

Ergens diep weggedoken in ons land ligt een groen monument van 25000 m2 dat is ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken.  De Tuinen Mien Ruys bestaan nu uit een reeks van dertig stijltuinen die zowel volgens oude als nieuwe tuinideeën zijn aangelegd en beplant met uitgebalanceerde plantencombinaties. De Tuinen Mien Ruys vormen een bron van inspiratie voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur. En een oase van rust voor iedereen die gewoon een paar uur in stilte wil genieten... (www.tuinenmienruys.nl)

Na het bezoek aan deze prachtige tuinen is het tijd voor een stukje cultuur. We rijden naar de stad Groningen en maken een stadswandeling door het oude centrum. Diner en overnachting in Hampshire Hotel Centre in Groningen (www.hampshire-groningen.nl)

Na het ontbijt gaan we de volgende dag naar Hortus Botanicus in Haren, één van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Op de Hortus, die ruim 20 hectare groot is, bevinden zich een groot aantal heel verschillende tuinen. Zo is er een wilde plantentuin, een Keltische tuin en een Chinese tuin met een authentiek Chinees theehuis. De Rijksuniversiteit Groningen is eigenaar van de Hortus Haren. Bovendien vormen de tuinen van de Hortus een prachtig decor voor culturele activiteiten. Jaarlijks wordt in de periode mei tot en met september een grote beeldenexpositie georganiseerd. Kunstenaars krijgen zo de kans om meerdere werken ten toon te stellen in één van de vele tuinen, waarin deze werken goed tot hun recht komen (www.hortusharen.nl)

Na de lunch vertrekken we naar Gelderland. Als we in ’s-Heerenberg komen ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. Kasteel Huis Bergh ligt aan de flanken van het golvende landschap van het Montferland en op de grens van het Rijndal in het Nederlands-Duitse grensgebied.

De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e-eeuw. De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14e, 15e en 17e-eeuw. In de loop der tijden hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het aanzien van het kasteel veranderd. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht werd het langzamerhand een fraai slot.

Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Dit geslacht heeft belangrijke functies bekleed bij de kerk en de staat en uitgestrekte bezittingen gehad in Gelderland en Zuid-Nederland (www.huisbergh.nl)

De totale reissom voor deze 2-daagse reis bedraagt € 195,00 p.p. (gezinsleden zijn ook leden) en € 225,00 voor niet-leden (toeslag voor een 1-persoonskamer € 35,00). Dit is inclusief busvervoer, entrees en rondleidingen, diner op de eerste dag, overnachting en ontbijt, lunches op beide dagen.

U kunt zich tot 1 juli 2018 (maar liefst zo spoedig mogelijk) voor deze reis aanmelden bij het secretariaat info@roermond.groei.nl. Het inschrijfgeld bedraagt € 50,-; de totale reissom dient vóór 15 juli 2018 te worden overgemaakt. U dient desgewenst zelf zorg te dragen voor een reis-/annuleringsverzekering.

Westland, bollenstreek…Blik op de Tuin no. 850
Volkstuin: nat eind, slecht begin