OpenTuinenDag 17 juni 2018

Ter afsluiting van de Nationale Tuinweek stellen een aantal leden van Groei&Bloei op zondag 17 juni 2018 hun tuin open. Een mooie gelegenheid om andere tuinbezitters te ontmoeten en van elkaars tips en trucs te leren. Kom gezellig langs en laat je inspireren.

Onderstaand een overzicht van de 5 tuinen.

Tuin Bart van de Venne, Kampweg 20, 6083 BH Nunhem

De tuin van Bart van de Venne ligt aan de rand van het natuurgebied Leudal in het dorpje Nunhem. De tuin is ongeveer 900 m2 groot. In de voortuin, langs het pad naar de voordeur, staan een aantal minitree fruitbomen. De grasmat in de achtertuin heeft een slingerende, gebogen vorm. De grasmat is omgeven door diverse bloemenperken en u ziet een verlaagd terras.

Er is een moerasgebied met twee vijvers. De groententuin is geheel ecologisch verantwoord ingericht. Op een verhoogde stellage worden aardbeiden gekweekt. In twee kassen worden tomaten geteeld en druiven van een grote oude druivenstruik.

Helemaal achterin de tuin is een composthoop. De compost wordt gemalen en gezeefd in een oude wasmachinetrommel. De foto laat een deel van de tuin zien, die uit zijn winteslaap gehaald wordt.

Tuin Ruud v.d. Plas, Laaghaag 4, 6086 RE Neer

Ruud begon in 2006 van een weiland van 5000 vierkantemeter een siertuin te ma-ken.  Stekken, scheuren, splitsen enz. Een boswal rondom het terrein en ook nog een boomgaard met oud Limburgse rassen, appels, peren, kersen enz. De struc-tuur was er en nu moest alles gewoon groeien.

Wat 7 jaar geleden begon als groentetuintje van zijn schoonvader is inmiddels een moestuin geworden op basis van permacultuur.  Alle bedden zijn omgeven door stenen die warmte vasthouden en weer afgeven.  Je loopt nooit op de bedden, alle afval van de planten die je geoogst hebt gaat terug op dezelfde plek.

Loop via de siertuin en door de boomgaard naar deze parel onder de moestuinen.

Tuin Rita van der Heide, Napoleonsweg 130, 6086 AJ Neer

Sfeertuin van ca. 0,3 ha gebaseerd op de Engelse cottage garden.. Deze tuin  heeft verschillende (romantische) hoekjes met elk een identiteit, geïnspireerd door in-heemse en exotische invloeden.

De tuin is in fases aangelegd tussen 2004 en 2008, voortbouwend op een oude bestaande tuin, waarbij de verschillende hoeken verbonden zijn door slingerende en golvende paden.

Tijdens een rondwandeling door deze tuin komt u langs inheemse planten zoals een prachtige oude Es, schitterende oude cornus causa's,  een Indonesische Gazebo, een bamboehoek en een Engels tuinkasje. Onderweg loopt u door meerdere (rozen)bogen en komt u verschillende zitplekjes en fruithoekjes te-gen. o.a. kweeperen en een groentetuin , waar ook oude groenten zoals aard-peren en pastinaken worden verbouwd. In de tuin staan ook geneeskrachtige en eetbare planten.

Historische Groentehof, Rijkel 21, 5954 NJ Beesel

De Historische Groentehof is een fraaie locatie in het Limburgse Beesel; een tuin met ruim 750 soorten vergeten, bijzondere en zeldzame groenten fruit. Ook delen wij graag informatie over onze eetcultuur vroeger en nu.

Grondlegger van de vergeten groenten cultuur in Nederland is Jac Nijskens. De Historische Groentehof is door Jac opgericht in 2003. Hij wordt door velen (o.a. consumenten, topkoks, hobbykoks, voedingsdeskundigen, telers) gezien als de inspirator en grondlegger van de vergeten groenten cultuur in Nederland.

Als één van de eersten bracht Jac vergeten groenten onder de aandacht en maakte hij ze populair. Sinds 2003, toen Jac begon, zijn vele duizenden mensen in navolging van zijn pionierswerk met vergeten groenten en aardappelen aan de slag gegaan.

Tuin Mariet Fusers, Heide 23, 6071 LG Swalmen

Diegenen die in het voorjaar de plantenruilbeurs hebben bezocht, zijn al bekend met de bijzondere tuin van Mariet.

De tuin dateert uit 2003 en bestaat uit buxus en diverse solitairs met mooie tuinornamenten.

Volkstuin: verrassingen
Volkstuin: het gewas bij de buren…….