Activiteiten & Actueel

Lezing over ecologisch moestuinieren

Geen groente en fruit is lekkerder en gezonder dan die uit je eigen moestuin. En dan hebben we het nog niet over het plezier en de lichaamsbeweging die het werken in de tuin je geeft. Is het dan altijd rozengeur en maneschijn in de moestuin? Dat ligt er aan. Elke tuin krijgt te maken met ongenode gasten, groter,  kleiner, vaak heel klein, en ook ziekten.

Hoe ga je daar als tuinder mee om? Een snelle, effectieve en makkelijke manier om plagen aan te pakken is het toepassen van chemicaliën, overal te koop, met de mooie naam: gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee werk je echter tegen de natuur in.

Je kunt ook kiezen voor de ecologische methode. Dan gebruik je de kennis die we inmiddels hebben opgebouwd over de processen in de natuur om de gewassen op een heel andere manier te beschermen, en dan werk je met de natuur mee.

Hoe doe je dat? In de eerste plaats door te zorgen voor een gezonde bodem. Als wij de planten een goede humuslaag bieden, kunnen ze uitstekend voor zichzelf zorgen en groeien ze rustig en gestaag tot gezonde planten met een eigen afweersysteem en een hoge voedingswaarde. Ook (of nee, vooral) zonder gif en kunstmest kun je zorgen voor een prima oogst.

Over de manieren die we ter beschikking hebben om de omstandigheden, onder en boven de grond, optimaal te maken voor onze planten gaat de lezing over de ecologische moestuin door Minke Greve op dinsdag 20 februari. Minke Greve is lesgeefster van Velt, Vereniging Ecologisch Leven, Koken en Tuinieren. Enkele van de thema’s die aan bod komen zijn: vruchtwisseling,  gewasbescherming, grondbewerking en compostering.

Datum:dinsdag 20 februari 2018
Tijdstip:19.30 uur
Toegang:  gratis
Locatie:De Aaj Bieb, Markt 70, 6074 BB Melick