Zondag 19 juni OpenTuinendag

Op zaterdag 18 en zondag 19 juni organiseerde Groei & Bloei, de grootste tuinvereniging van Nederland, haar jaarlijkse, landelijke Groei & Bloei OpenTuinenWeekend. Meer dan 1.000 trotse tuinbezitters stellen met plezier hun tuin open voor publiek. Een unieke kans om te kijken, te genieten en ideeën op te doen in tuinen van echte liefhebbers.

Ook leden van Groei & Bloei afdeling Roermond en omgeving deden mee aan dit landelijke initiatief en wel op zondag 19 juni. Een mooie gelegenheid om andere tuinbezitters te ontmoeten en van elkaars tips en trucs te leren. Onderstaande tuinen werden bezocht door vele belangstellenden.

Tuin Ruud van der Plas

Laaghaag 4, 6086 RE Neer

Ruud begon in 2006 van een weiland van 5000 vierkantemeter een siertuin te maken.  Stekken, scheuren, splitsen enz. Een boswal rondom het terrein en ook nog een boomgaard met oud Limburgse rassen, appels, peren, kersen enz. De structuur was er en nu moest alles gewoon groeien. MAAR !!!!!!!!!!!

Wat 7 jaar geleden begon als groentetuintje van zijn schoonvader is inmiddels een moestuin geworden op basis van permacultuur.  Alle bedden zijn omgeven door ste-nen die warmte vasthouden en weer afgeven.  Je loopt nooit op de bedden, alle afval van de planten die je geoogst hebt gaat terug op dezelfde plek.

Tuin familie Slaats

Leudalweg 16, 6086 AT Neer

De tuin op zandgrond is ongeveer 35 jaar geleden ontworpen door de tuinarchitect Van Well. Deze architect heeft o.a. ook gewerkt voor de Efteling en gedeeltelijk voor de tuinen van Arcen.

De tuin bestaat uit een siertuin van 3500 vierkante meter en een paardenwei.
De opzet van de tuin is dusdanig dat het omringende landschap een onderdeel is geworden van de tuin. De landschapstuin is opgezet in grote groepen bekende struiken, denk aan rododendron, aucuba, mahonia.
Het is leuk om te zien hoe een wat oudere tuin door snoeien en bijhouden mooie zichtlijnen heeft behouden. Het huis ligt op een heuveltje en u ziet dan ook vele bo-dembedekkers om de grond vast te houden. Het is een echte wandeltuin en ook goed toegankelijk voor minder validen.

Tuin Rita van der Heide

Napoleonsweg 130, 6086 AJ Neer

Sfeertuin van ca. 0,3 ha gebaseerd op de Engelse cottage garden.. Deze tuin  heeft verschillende (romantische) hoekjes met elk een identiteit, geïnspireerd door inheemse en exotische invloeden.
De tuin is in fases aangelegd tussen 2004 en 2008, voortbouwend op een oude bestaande tuin, waarbij de verschillende hoeken verbonden zijn door slingerende en golvende paden.

Tijdens een rondwandeling door deze tuin komt u langs inheemse planten zoals een prachtige oude Es, schitterende oude cornus causa's,  een Indonesische Gazebo, een bamboehoek en een Engels tuinkasje. Onderweg loopt u door meerdere (rozen)bogen en komt u verschillende zitplekjes en fruithoekjes tegen. o.a. kweeperen en een groentetuin , waar ook oude groenten zoals aardperen en pastinaken worden ver-bouwd. In de tuin staan ook geneeskrachtige en eetbare planten.Tussen de kleurrijke borders  ziet u het thema rotstuin op verschillende plekken terugkomen.

Tuin Paul en Cobie Berghuis

Statenlaan 11, 6085 AR Horn

Eén tuin met 2 passies. Toen Paul en Cobie 20 jaar geleden besloten in Limburg te gaan wonen met als doel ruimte en een tuin, konden ze niet weten wat dit echt betekende.  Voor oud Amsterdammers was de tuin groot, 1500 m2, maar toen Paul begon met beelden te maken en Cobie lid werd van Groei & Bloei was het hek van de dam. Inmiddels is alles genormaliseerd en is de achtertuin veranderd in een tuin met beelden (steen, brons en kunststof) te midden van bloeiende borders. Achterin ligt een vijver.

De tuin trekt veel vlinders, vogels en kleine dieren aan. De tuin heeft verhoogde bor-ders waar altijd iets bloeit, vaste planten, bloeiende struiken en bomen. Het hele jaar zijn er bloemen. De voortuin is dit jaar geheel op de schop gegaan en is veranderd in een strakke moderne grassentuin met borders afgezet met staal. Het is mooi om te zien hoe een tuin de architectuur van een huis tot zijn recht kan laten komen.

Tuin Els Pronk

Bosheideweg 2, 5995 RA Kessel

Bloemen, bloemen en nog eens bloemen. Al 26 jaar genieten en een bos omvormen tot een paradijs.4200 m2 uitdiepen, borders verhogen, vijvers graven, zwembad, watervallen, 2 kassen, pluktuin ga maar door. Kuipplanten ’s winters in de kas, ‘s zomers in een grote halve cirkel in de tuin. Els is niet te stoppen, de passie spat overal vanaf.

Toch is de tuin rustig met een groot gazon omringd met borders met vaste planten, eenjarigen, bloeiende struiken en vooral hoge bomen, met behoud van veel licht in de tuin. Het huis heeft 7 jaar leeg gestaan, maar nu zijn zowel huis als tuin naar eigen smaak en inzicht omgevormd.  Dit alles ligt in een landelijke omgeving met voor de deur een morellenboomgaard.

Tuin Mia en Jan Verkoelen

Beeselseweg 8, 5995AR Kessel

Een 2000-m2-verhalentuin. Zestien jaar geleden begonnen Mia en Jan hun overvolle bostuin om te vormen tot een tuinkamertuin met veel herinneringsplanten van ouders, buren, familieleden enz.

Overal is gedacht aan bijen, vogels en kleine dieren. Zij willen de natuur doorgeven aan kinderen, kleinkinderen en andere mensen. Overal staan verborgen kunstwerkjes gemaakt door Jan in hout, steen en andere materialen. De tuin is vormgegeven in ronde vormen met zorgvuldig geplaatste kleurrijke borders met vaste planten en bloeiende struiken.

Toen alle dennen weg waren kwamen grote bomen en doorkijkjes te voorschijn. Deze doorkijkjes zijn gemarkeerd door allerlei tuinpoorten. Je wordt steeds weer uitgenodigd om door de poorten te lopen en een nieuw stuk te ontdekken.