Roermond

Ecotuin in Beesel

Tuin van Bert en Joos

In onze tuin van 3000 m2 hopen we je te inspireren op het gebied van ecologisch tuinieren in sier- en moestuin. We proberen permacultuurprincipes toe te passen en planten voornamelijk (bij voorkeur inheemse) voedselbosplanten. Zoekend naar mogelijkheden om om te gaan met klimaatverandering experimenteren we daarnaast met exoten als bamboe en bananenplanten. We streven naar zoveel mogelijk biodiversiteit.

Bemesten doen we vooral met zelfgemaakte compost, gier van brandnetel en heermoes, zeewier-extract, zo nodig aangevuld met biologische meststoffen. We gebruiken (vrijwel uitsluitend) biologisch zaai- en plantgoed.

Het doel van onze inspanningen is een veilige en aantrekkelijke leefruimte te maken voor mens, plant en dier, waarbij de planten de basis vormen als voedsel voor mens en dier, schuilplaats voor dieren, bron van zintuiglijk plezier door geur, kleur, vorm en textuur. Een van de blikvangers is een grote vijver met waterbeplanting, vissen, kikkers, padden en salamanders, waar in de zomer de ijsvogel komt foerageren. Jaarlijks nestelen vele soorten vogels in de tuin, en nog veel meer soorten zijn regelmatig te gast. En last but not least: we zijn bijna zelfvoorzienend op het gebied van groenten en fruit.

We maken nog de nodige fouten in het beheer, maar toch valt er veel te genieten. Daarvan willen we jullie deelgenoot maken. Op zaterdagmiddag en zondagochtend worden we daarbij o.a. geholpen door een imker die ons zal vertellen over solitaire en honingbijen. Voor kids zijn er onder begeleiding leuke activiteiten te doen. Zelf hopen we door jullie inbreng en vragen verder te kunnen leren. Welkom!

Kijk voor meer informatie op de website